Condamnate la moarte – drama fetitelor nenascute din Asia

Condamnate la moarte - drama fetitelor nenascute din Asia

De o buna perioada de timp, Asia a devenit un continent fidel unei traditii crude: uciderea in masa a fetusilor de sex feminin. Daca pana acum, se credea ca vinovate pentru aceste cruzimi sunt constructiile patriarhale ale statelor in cauza, se pare ca pricina este cu totul alta.

Pana de curand, specialistii aruncau vina, pentru aceste evolutii dramatice, pe traditiile patriarhale din regiune. In China, unde se afla in vigoare „politica unui singur copil”, parintii prefera baieti, vazuti de ei drept sprijinul familiei. In India, o fiica este considerata scumpa, deoarece pentru casatorie ii trebuie zestre, in timp ce baiatul nu are nevoie de asa ceva si in plus poate continua sa aiba grija de parintii sai. De obicei, apare argumentul conform caruia, educatia si cresterea veniturilor ar rezolva aceasta problema. Teoreticienii contrazic astfel de ipoteze.

In cartea sa, „Selectia nefireasca”, jurnalista Mara Hvistendal, gaseste o mare vina, nu in traditi, ci in plagile progresului economic. Boom-ul economic din foarte multe tari asiatice, in special China si India, creeaza bunastare si potenta financiara, incat multe femei isi permit sa-si faca un ecograf cu ultrasunete, avand posibilitatea, apoi, sa avorteze daca fatul este de sex feminin, noteaza Deutsche Welle.

Hvistendal sustine ca promovarea excesiva a metodelor contraceptive in Vest a contribuit la exacerbarea problemei in Asia. In cartea sa, recent publicata, autoarea americana sustine ca tari, precum India si China, cred ca isi datoreaza progresul economic natalitatii scazute si, drept urmare, incurajeaza reducerea acesteia.

In acest climat politic, avortul fetusilor de sex feminin creste intr-un ritm alarmant: in ultimii ani, in India au avut loc 6 milioane de avorturi ale fetusilor de sex feminin. Activista indiana pentru drepturile omului, Randjana Kumari, crede ca, cu cat mai bogati si educati sunt oamenii, cu atat rata avorturilor fetusilor feminini creste. Dar intrebarea, de ce baietii sunt preferati fetelor, ramane. Progresul tehnologic creeaza oportunitati pentru selectie, dar nu le explica.

Intre timp, dezechilibrul dintre cele doua sexe devine tot mai dramatic in Asia. Continentului ii lipsesc 160 milioane de femei. Consecintele sociale sunt grave: in regiunile cu deficienta feminina, a crescut prostitutia. Mara Hvistendal scrie ca multi barbati chiar platesc pentru a-si cumpara femei. Se vorbeste ca traficantii chiar ar rapi femei, iar pe ruta Vietnam-China se desfasoara un adevarat targ de oameni. In India s-a stabilit ca cele mai multe crime au loc nu in cele mai sarace regiuni, ci aclo unde exista un puternic dezechilibru intersexual.

Specialistii avertizeaza ca aceasta tendinta poate sa cuprinda si alte regiunii ale lumii, indicand aici cateva tari din Europa de Est. Tendinta se face remarcat si in SUA, deoarece, in cazul inseminarii artificiale, alegerea sexului nou-nascutului este permisa in aceasta tara, unde evident familiile isi doresc tot baieti.

Lasă un comentariu